Instalacija Windows XP Pro OS-a i Service Pack dodataka
(stranica poslednji put updateovana 05.01.2009)

Promene: Iako je tekst pisan u vreme SP1 servisnog dodatka, većina stvari se nije promenila pa ne vidim razlog da pravim nove slike. Ukoliko se nešto u velikoj meri razlikuje naglasiću to bold slovima.

Napomena: Instalacija Windows XP OS-a može da ima više verzija. Može da bude osnovna verzija bez ikakvog service packa, sa SP1, SP1a, SP2, SP3 pa cak i sa nekim dodacima u vidu ručno dodatih updateova. Preporučujem da po uputstvima koja se mogu naći na internetu od vaše osnovne verzije Windows XP instalacije napravite SP3 instalaciju čime će te postići da se prilikom instalacije ili popravke sve komponente instaliraju kao SP3. Ovim izbegavate zasebnu instalaciju SP3 paketa i štedite mesto na HDD-u kao i vaše vreme.

Ukoliko po prvi put instalirate Windows XP, pogledajte dokument Windows XP slipstream na Service Pack 3 ( SP3 ) i  ukoliko sve imate spremno, nastavite sa čitanjem ovog dokumenta, a ukoliko reinstalirate sistem obavezno pogledajte dokument o Backupu podataka.

Na samom početku predlažem da uključite sve komponente koje imate na računaru, kao npr. Skener, Štampač, Web kameru, Džojstik i ostale uređaje.

Takođe, preporučujem da za početak isključite Vašu internet konekciju (isključite mrežni kabel ili USB modem) da bi bili što sigurniji. Ukoliko niste u mogućnosti da pre instalacije nabavite sav potreban softver, isključite internet konekciju samo tokom instalacije OSa a zatim je uključite, skinite i instalirajte softver za zaštitu pa tek onda nastavite sa instalacijom ostalog softvera. Više informacija o instalaciji potrebnih programa možete videti u dokumentu: Instalacija Windows XP OS-a sa svim dodatnim uputstvima za bekapovanje podataka i instalacijom najneophodnijeg software-a.

Za početak će te morati da odete u bios i da namestite da vam se računar podigne sa CD-ROM drajva. Pri startu računara, odmah posle paljenja, pritiskajte taster DEL ili F2 na vašoj tastaturi koji je obično taster kojim se ulazi u bios. Ovde moram da naglasim da ovo nije uvek slučaj, pa možete odmar posle paljanje računara pritisnuti taster Pause/Break da bi zaustavili proces starta i pročitali koji taster treba pritisnuti za ulazak u bios. On se nalazi iznad kursorskih tastera (strelice u sva četiri smera). Kada ste u njega ušli pokušajte da nađete neku od sledećih stavki ili sličnu stavku:

First Boot Device, Boot priority, Boot order ili slično.

Potrebno je namestiti da vam se računar startuje sa CD-ROM drajva tj, njega je potrebno postaviti kao First Boot Device.

Ukoliko vam se pojavi poruka:
OS not found
Install an OS on this hard drive

ili neka slična poruka, nešto niste dobro uradili ili niste ubacili instalacioni CD Windows XP-a u CD-ROM drajv. Ukoliko imate dva CD-ROM drajva instalacioni CD je potrebno ubaciti u korektan drajv. Pokušajte da CD ubacite u drugi CD-ROM drajv ili proverite podešavanja u biosu.

Ukoliko dobijete poruku Press any key to boot from CD....., pritisnite bilo koji taster da bi startovali instalaciju ili će vam se pojaviti poruka OS not found. U tom slučaju restartujte računar i budite brži pri pritiskanju nekog tastera kad dobijete poruku Press any key.....

Ukoliko imate RAID kontroler, pripremite disketu sa drajverima koju ste dobili i kada vam se pojavi prvi ekran instalacije, ubacite tu disketu. Ukoliko imate CD, izbacite Win XP CD i ubacite taj CD.

Na prvom ekranu koji se pojavi pritisnuti ENTER.

Drugi ekran koji se pojavi je XP Licenca. Ukoliko se slažete sa licencom i želite da nastavite instalaciju OS-a pritisnite F8 taster.

Sledeći prozor pokazuje aktivne particije ukoliko ih ima. Naravno, kod vas će biti drugi podaci i razlikovaće se od ovih na slici. Ukoliko instalirate Windows XP a imali ste neku drugu verziju Windows OS-a, ne bi bilo loše da sačuvate sve podatke sa svih particija i da ponovo isparticionišete disk koristeći Windows XP wizard o kome se ovde govori. Tako bi ispočetka instalirali Windows i izbegli brojne probleme koji mogu nastati pri instalaciji novije verzije Windowsa na stariju. Još jednom preporučujem da ponovo isparticionišete disk, kako bi bili sigurni da će Windows korektno raditi (nekima HDD nije hteo da se prepozna dok nisu isparticionisali disk iz Windows XP instalacije).

Potrebno je odabrati particiju na koju želite da instalirate OS.

Ukoliko je disk svež i nije particionisan, kao na slici dole, morate napraviti particije. Ovo radite tako što pritisnete C taster.

OPREZNO PROČITAJTE DONJI DEO TEKSTA
Ukoliko je disk već particionisan, particije možete obrisati pritiskom da D taster. Obratite pažnju da će te sa ovim najverovatnije (tj. sasvim sigurno) izgubiti podatke sa čitavog diska tj. i sa ostalih particija. Ovu opciju koristite pažljivo i samo ako želite da ponovo podelite (particionišete) disk. Napominjem da je potrebno obrisati sve particije i da vam se pojavi ekran kao na donjoj slici.

Otvoriće vam se prozor za particionisanje diska.

Potrebno je upisati veličinu particije u megabajtima. Znaci broj na slici predstavlja 16 GB. Za svaku particiju je potrebno uraditi isti posao. Obeležiti Unpartitioned space, pritisnuti C i upisati veličinu.

Napominjem da će vam posle particionisanja ostati 8 MB unpartitioned space koje Windows rezerviše za sebe. Ovo je normalno.

Ovde ću vam malo objasniti merne jedinice diskova i memorije na računaru. Za početak napomenimo da 1 byte (bajt) ima 8 bits (bitova). 1024 byte čine 1 KiloByte (KB). 1024 KiloByte čine 1 MegaByte i tako dalje.

Kada kupite disk od recimo 500GB on ustvari nije te veličine. on ustvari ima 500000000000 ( 500 * 1000 * 1000 1000) byte ali je zbog marketinških poteza ili jednostavnosti on deklarisan na 500 GB iako ima samo 465.66GB (500000000000/1024/1024/1024) tj. 476837.16 MB. Ovo treba da imate na umu kada particionišete disk i da ukoliko želite da sve podesite perfektno po vašoj želji preračunate jedinice i odlučite koliko da postavite particije. Na primer želite tri particije tako da vam druga i treća butu po 200 GB a glavna sistemska onoliko koliko ostane, onda preračunajte 200GB*1024=204800 za jednu particiju što je za obe 409600 i kada to oduzmete od ukupne količine diska ostaje 67237 za sistemsku particiju. Naravno windows će ove veličine malo korigovati ali će disk biti približno particionisan sa ~ 65 GB sistemskom particijom i dve particije po ~ 200GB. Ovakvo particionisanje je i optimalno za disk ove veličine sem ako Vam je neophodna veća sistemska particija ili velika druga particija.

Potrebno je da imate na umu sledeće stvari:

Kada ste sve particionisali odaberite particiju na koju hoćete da se Windows XP instalira (što bi po pravilu trebala da bude C: particija) pritisnite taster ENTER. Otvoriće vam se novi prozor.

Ovde je potrebno odabrati koji file system želite da koristite i da disk formatizujete tim file sistemom.

Ukoliko nemate neke druge planove za rad na računaru, preporučujem da formatišete sve particije sa NTFS tj. opcijom koja je obeležena na slici. Ovim će te formatizovati samo C: particiju, dok će te druge particije formatizovati iz Windows XP operativnog systema gde možete po želji odabrati da li želite da to bude NTFS ili FAT32. Moguće je da vam C: disk bude NTFS a druge particije ili NTFS ili FAT32.

Ukoliko ste već ranije particionisali i formatirali disk i pripremili ga za instalaciju systema, možete odabrati opciju Leave the current file system intact (no changes). Ukoliko pak imate FAT32 system a želite NTFS, možete ili formatizovati disk opcijom kao na slici ili odabrati opciju Convert the partition to NTFS. Preporuka je da ipak formatirate disk NTFS sistemom tj. opcijom kao na slici.

PREDLAŽEM DA OBAVEZNO POSTAVITE NTFS  jer je FAT izuzetno zastareo.

Instalacija i njeni upitnici

Odabirom neke opcije sa prethodne slike, počinje instalacija Windows XP operativnog systema. Koliko dugo će se Windows instalirati zavisi do brzine vašeg računara i pojedinih komponenti.Sledeći ekran koji će vam se pojaviti biće ekran na kom Microsoft obaveštava korisnike o novostima Windows XP OS-a. Sa leve strane će te videti koliko je procentualno instalacija završena i na kom se stadijumu nalazi.

Prvi sledeći ekran na kom će te imati mogućnosti da nešto podešavate izgleda ovako.Kliknite na Customize... i podesite opcije kao na sledećoj slici. Kada ste završili podešavanje kliknite na dugme Apply pa na OK.Kliknite na dugme Details...Preporučujem da pod Default input language postavite onu jezičku konfiguraciju tastature koju imate. Ukoliko imate tastere ščćž na tastaturi to znači da imate Yu tastaturu pa za default podesite Serbian (Latin). Serbian (Cyrillic) poseduje iste tastere samo što su taster qyxw prepravljeni na srpska ćirilična slova.

Ukoliko želite možete dodati još neke kodne rasporede pomoću Add... dugmeta i preporučujem da dodate upravo ovaj na slici ukoliko Vam bude potrebno da pišete na ćirilici.Takođe bi trebalo podesiti opciju promene kodnog rasporeda koja je poznata da smeta pri normalnom radu. Pritisnite dugme Key Settings... i podesite opcije kao na donjoj slici.Da bi promenili Key Sequence kliknite na dugme na koje pokazuje kursor miša. Podesite opcije kao na donjoj slici.Na svakom prozoru koji ste otvarali pritisnite OK dok ne dođete do prozora na kom imate opcije Customize... i Details...

Kliknite na Next> dugme.

Ukucajte vaše ime i ako imate organizaciju i kliknite na Next>.

Ukucajte registarski broj koji ste dobili sa vašom kopijom Windows XP operativnog systema i kliknite na Next>.

Ukucajte ime vašeg računara po želji. Password možete uneti po želji, ali vam preporučujem da ga ne dirate. Ukoliko vam je potreban, može se podesiti iz Windows XP-a. Kliknite na Next>.

Podesite datum, vreme i vremensku zonu u kojoj se nalazite. Za naše prostore namestite (GMT +01:00) Belgrade,.... Kliknite na Next>.

Windows će nastaviti sa instalacijom systema i svih komponenti koje vaš računar poseduje. U tom procesu će se možda nekoliko puta i restartovati što je normalno. Ukoliko instalacija u nekom momentu stane a računar se zamrzne (kockice koje se pale u donjem desnom delu ekrana ukazuju da računar nešto radi i ako one stanu da se pomeraju duže vreme znači da je verovatno računar blokiran), restartujte računar pomoću restart dugmeta na vašem kućištu. Windows će se startovati i obavestiti vas da se instalacija nije završila i nastaviti instalaciju.

Ukoliko vam se pojave još neki upitnici, najbolje je da ostavite Windows-ove predloge i da kliknete na Next> dugme. Sve opcije se i onako mogu podešavati iz Windows OS-a.

Kada se instalacija završi pokazaće vam se prozor
Welcome to Microsoft Windows
Thank you for purchasing Microsoft Windows XP.


Kliknite na Next strelicu.

Odaberite na koji način će se računar konektovati na internet ukoliko vas instalacija pita i pratite dalja uputstva. Ovu proceduru možete preskočiti ako kliknete na Skip >>.

Are you ready to register online with Microsoft?

Ovo možete preskočiti i kasnije se registrovati kada napravite internet konekcije.

Sledeći upitnik će biti da unesete vaše ime koje će Windows koristiti kada se budete logovali tj. kada budete podizali system. Ukoliko će biti samo jedan korisnik tj. vi, ukucajte samo vaše ime pod stavkom Your Name. Ukoliko će biti više korisnika, možete ih ukucati pod ostala polja. Dodavanje je moguće i iz Windows OS-a tako da moguće korisnike ne morate odmah unositi.

Kliknite na Next pa na Finish.

Windows vam je instaliran i spreman za upotrebu.

NAGLAŠAVAM: Ako ste imali instaliran Windows ranije i sada imate nekoliko particija, nemojte formatirati particije koje na sebi sadrže neke podatke jer će te ih izgubiti.

Sada je potrebno da formatišete sve ostale particije. Otvorite Windows Explorer (Start > Programs > Accessories > Windows Explorer), i kliknite na Local Disk (D:) disk. Windows bi trebalo da vam javi da disk nije formatiran i da vam ponudi da ga formatiše. Ukoliko vam ne ponudi ništa, kliknite desnim dugmetom miša na Local Disk (D:) i odaberite opciju Format. Na slici u naslovu piše C: disk. Kod Vas će pisati Local Disk (D:) ili neku drugi disk koji formatišete. C: NI U KOM SLUČAJU NE FORMATIŠITE JER JE ON SISTEMSKI DISK KOJI VEĆ U UPOTREBI.

Na slici su opcije koje bi trebali da podesite. Capacity: NE DIRAJTE, JER ON SAMO POKAZUJE KOLIKA VAM JE PARTICIJA. Obratite pažnju na NTFS. Na početku teksta je opisano šta to znači. Ovaj postupak ponovite za sve ostale particije, sem za C: particiju.

Ukoliko ste za instalaciju koristili Window XP SP3 verziju koja u sebi automatski ima naveden service pack, dalji koraci nisu potrebni a i Windows vam neće dozvoliti instalaciju starijeg ili istog paketa. Samim tim, instalacija Windows XP-a je završena.

Ukoliko ste instalirali samo osnovnu verziju XP paketa, bilo bi dobro da instalirate Service Pack 3 (SP3).

Pre instalacije, podsetiću posetioce na neka uputstva Microsoft-a:

Možete koristiti SP3 da izvršite update za sledeće operativne sisteme:
Windows XP Home Edition
Windows XP Professional
Windows XP Tablet PC Edition 2005 (Poruka: Ako instalirate SP3 na računar koji radi na Windows XP Tablet PC Edition, Vaš operativni sistem će biti upgradeovan na Windows XP Tablet PC Edition 2005.) - ovo je verovatno štamparska greška Microsofta i verovatno se odnosi na ranije verzije ovog OS-a.

Sledeći operativni sistemi NE MOGU biti updateovani koristeći SP3:
Windows XP Professional x64
Windows XP Embedded

Pre samog početka update-a postojeće verzije operativnog sistema na SP3, potrebno je proveriti određene stvari.

1. Proverite da li na sistemskom disku (gde se nalazi instalacija Windows OS) imate minimalno 2 GB praznog prostora.
2. Proverite da li na računaru imate instalirane neke od sledećih dodataka: Microsoft Shared Computer Toolkit i/ili Remote Desktop Connection (RDP) 6.0 MUI pack (Update 925877 za Windows XP). Ako imate jedan od njih ili oba, obavezno ih deinstalirajte sa računara jer će Windows XP SP3 instalacija da prijavi grešku. Da bi ih obrisali uradite sledeće: Idite na Start dugme i kliknite Run. U Open kucajte appwiz.cpl. Kliknite na Microsoft Shared Computer Toolkit ili Remote Desktop Connection. Kliknite na Remove. Ovo uraditi za oba dodatka. Za više instormacija pogledajte: 949388, http://support.microsoft.com/kb/949388/, Windows XP Service Pack 3 installation fails with an error message, and the following error is logged in the service pack installation log: "8007F0F4 - STATUS_PREREQUISITE_FAILED"
3. Proverite da li imate antivirus program i da li je startovan i aktivan, a ako jeste isključite ga.
4. Proverite koja je verzija Windows XP operativnog sistema instalirana na računaru.

Stavka 4. je uneta jer Microsoft zahteva da na računaru imate minimalno Service Pack 1 pre instalacije Service pack 3 dodatka (ovo se ne odnosi na slipstreamovanu instalacionu verziju WinXP SP3). Ukoliko ste upravo instalirali Windows sa originalnog CDa ili se na računaru nalazi Windows koji je radio određeno vreme a koji na sebi nema nikakvih dodataka, Microsoft preporučuje da skinete i instalirate SP2 dodatak pre instalacije SP3 dodatka (ova informacija se nalazi na ISO image instalacione verzije SP3 dodatka).

Lokacija SP2 dodatka:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=049C9DBE-3B8E-4F30-8245-9E368D3CDB5A&displaylang=en

Za više informacija pogledajte sledeće linkove:
How to obtain the latest Windows XP service pack i Troubleshooting for beginning to intermediate users
Steps to take before you install Windows XP Service Pack 3

Ukoliko imate Professional ili Home verziju potrebno je skinuti sledeći offline instalacioni Service Pack:
Windows XP Service Pack 3 Network Installation Package for IT Professionals and Developers.
Stranica sa direktnim linkom do fajla.
(file se zove windowsxp-kb936929-sp3-x86-enu.exe a veličina mu je 316 MB (331.805.736 bytes)

Dodatno možete skinuti file WindowsXP-KB952287-x86-ENU.exe veličine 657.960 bajtova sa ovog linka.
(više informacija o fixu na Update for Windows XP (KB952287) )

Napomena: Onima koji koriste Microsoft Dynamics Retail Management System (RMS) preporučuje se da instaliraju a hotfix for a Microsoft Dynamics RMS issue pre instalacije Windows XP SP3. Na žalost ovo nisam uspeo da proverim, ali je navodno dovoljno uključiti ovaj hotfix u slipstream PRE slipstreamovanja SP3

Ukoliko na računaru imate operativni sistem i zadovoljni ste njegovim radom i ne želite da vršite rainstalaciju kompletnog OSa i svih ostalih programa, možete izvršiti dodavanje SP3 dodatka. Ipak, pre nego što počnete sa instalacijom SP3, preporučio bih Vam da bekapujete sve relevantne i važne podatke kako bi u slučaju da se desi nešto nepredviđeno, Vaši podaci bili sigurni. Za više informacija o bekapovanju podataka pogledajte dokument:
Bekapovanje (Čuvanje) raznih podataka, ličnih fajlova, e-mail adresa i pisama

Takođe pre početka instalacije SP3 dodatka, očistite računar od svih dodatnih a nepotrebnih stvari tipa temp fajlova, cookiesa, internet keš (Cache) fajlova, prefetch fajlova i sl. Za više informacija i programima za čišćenje računara pogledajte dokument:
Uklanjanje virusa i ostalih neželjenih stvari (spyware, adware, malware, torjan, worm i sl.)

(nekoliko prethodnih paragrafa je preuzeto iz drugog dokumenta kao podsetnik posetiocima)

Preporučujem da napravite novi direktorijum na disku na kom imate dovoljno mesta, na primer temp_sp3_install i u njega iskopirate SP3 instalaciju ili je skinete sa interneta direktno u njega.

Idite u direktorijum u kom se SP3 instalacija nalazi i startujte Service Pack instalaciju. Posle malo vremena, pojaviće vam se sledeći prozor (postupak za instalaciju SP3 je skoro indentičan a razlikuje se samo u tome što na prozorima ne pišu iste stvari).

Kliknite na Next >.

Ukoliko vam se prozor ugasi i iskoči nekakva poruka znači da nešto nije uredu sa instalacijom Windows XP Pro OSa. Ustvari ovo može da znači da imate PIRATSKU tj. nelegalnu kopiju Windows XP Pro OSa. U ovom slučaju, preporučujem vam da vratite kopiju Windows XP Pro OSa prodavcu i da kupite drugu kopiju od pouzdanijih izvora ili od autorizovanog distributera ovog operativnog systema. Ukoliko ste vlasnik legalne kopije Windows XP Pro OSa, kontaktirajte prodavca ili idite na www.misrosoft.com za više informacija.

Takođe ukoliko ste pre instalacije SP3 koristili XP-Antispy program, startujte ga i iz Profiles padajućeg menija odaberite opciju System Default. Kada program završi operaciju, kliknite na Apply i izadjite iz programa. Zatim ponovo startujte program i sve ponovo podesite kako želite jer će se pojaviti nove opcije specifične za novi SP.

Ova preporuka se odnosi i na TweakUI program koga će te morati ponovo podesiti.

Sledeći prozor koji će se pojaviti, naravno ako se ne pojavi nekakvo obaveštenje izgleda ovako.

Ovo vam pokazuje da je instalacija korektno počela. Vreme trajanja instalacije zavisi od brzine vašeg računara. Sačekajte da se instalacija završi.

Ovim vas instalacija obaveštava da je proces završen. Kliknite na Finish i računar će se restartovati. Kada se Windows XP Pro ponovo podigne biće updateovan na Service Pack 3. Startujte Windows Explorer i idite na Help padajući meni. Odaberite About Windows opciju i proverite da li piše SP3.

Posle ovoga možete nastaviti sa konfiguracijom systema o kojoj više informacija možete videti ovde Korak-po-korak instalacija sa svim dodatnim uputstvima.


Nazad na infinite.on.neobee.net

Nazad na Windows XP Installation, Backup i Zaštita