Instalacija drajvera (Driver, Drivers), detektovanje uređaja u računaru i nalaženje drivera
(stranica poslednji put updateovana 19.01.2009)

Sigurno ste ponekad čuli termin drajver ili u kontekstu da reinstalirate najnoviji drajver ili da Vam treba neki drajver. Drajver (driver) je sinonim za softver (software) koji komunicira sa komponentama račuara (harware) odnosno sa svim uređajima koje imate unutar i izvan računara. Da bi Vaša grafička kartica ili modem ili štampač adekvatno radio i izvršavao predviđene zadatke, potreban mu je sofver koji će koristiti njegove hardverske funkcije.

Iako proces za stručnjake nije komplikovan i težak, za korisnike koji se ne bave računarskom opremom ovaj proces može biti zastrašujući. Ovaj dokument služi da Vam pomogne da se rešite tog straha i da lako pronađete šta Vam treba.

Da bi detektovali osnovni hardver koji se nalazi unutar Vašeg računara biće nam potreban program firme CPUID pod nazivom PCwizard koji možete skinuti na ovoj adresi. Preporučujem da skinete .zip verziju koja je portabilna i ne zahteva instalaciju, ali ukoliko želite, skinite bilo koji. Kada se program startuje,moguće je da će njegov interfejs biti na jeziku koji je namešten na Vašem računaru a ukoliko ste proatili uputstva za instalaciju Windows OSa sa ovog sajta to će najverovatnije biti srpski. Jezik možete menjati u Tools (Alati) padajućem meniju pod opcijom Options (Opcije).

Kada se prozor otvori, pojaviće Vam se komponente Vašeg računara. Pomoću ove liste ćemo naći sve drajvere za sve komponente koje imate.

NAPOMENA: U zavisnosti koji Windows imate skidajte drajvere za njega. To može biti 32bitni, 64bitni, Media Centar, Windows Vista itd...

Najvažniji deo Vašeg računara je matična ploča koja se vidi pod informacijom Motherboard. Ovde je potrebno da odete na pretraživač (Google) i da u pretragu otkucate proizvođača matične ploče koji Vam piše pod informacijom Motherboard (na primeru je gigabyte). Ukoliko nemate ploču ili neku drugu komponentu čiji proizvođač nikada nije video svetlo dana, Google će Vam naći internet sajt proizvođača Vaše matične ploče ili neke druge komponente. Posetite sajt i pronađite Vašu matičnu ploču. Svaki sajt proizvođača ima neku vrstu pretrage pa je možete iskoristiti da bi lakše našli šta tražite. Nađite uvek TAČNO ime Vaše matično ploče a ukoliko postoje neke revizije (rev 1.0 , rev 2.0) nije bitno na koju kliknete ukoliko ne planirate da updateujete bios što je bolje ostaviti profesionalcima. Kad ste našli informacije o Vašoj matičnoj ploči, pronađite drajver sekciju za tu ploču. Za primer na slici ja sam našao ovaj link. Kada ste ovo uradili, više od pola posla je već završeno, jer sada imamo sve drajvere koji su nam potrebni za instalaciju. Međutim, drajveri na sajtu proizvođača su obično stariji pa je potrebno naći najnovije drajvere.

Da bi našli najnovije drajvere, potrebno nam je još malo informacija, pa za to na stranici Vaše matične ploče nađite link Specifications ili neki sličan i otvorite ga u novom prozoru ili u novom tab-u. Na osnovu informacija da ove dve stranice a za primer kao na slici ja sam našao da mi trebaju drajveri za:
1. Audio drajveri za Realtek zvučnu karticu (a sa strane specifikacija konkretno za 8 Channels ALC888 Audio controller) za šta ću posetiti realtek sajt koji ću naći na Google
2. Chipset drajver za Intel za šta ću posetiti intel sajt koji ću naći na Google
3. Lan drajver a specifično Realtek 8111/8169 LAN Driver za šta ću opet posetiti realtek sajt
(NAGLAŠAVAM DA JE OVO POVEZANO SAMO ZA PRIMER NA SLICI, ZA VAŠ RAČUNAR ĆE VEROVATNO BITI DRUGI PODACI I SAJTOVI)

Ukoliko Vam PCWizard prikaže da imate nVidia nForce čipset potrebno je posetiti nVidia internet stranicu. nVidia je svojim korisnicima ponudila opciju da provere koji im drajveri trebaju za šta je potrebno na koristite Ineternet Explorer browser (nisam siguran da li ovaj dodatak radi na drugim browserima) i da odete na njihovu Download stranicu. Pojaviće Vam se izbor za download a malo ispod i dva dugmeta pomoću kojih možete instalirati nVidia dodatke za IE browser i da na taj način detektujete koji Vam TAČNO drajveri trebaju. Tu se nalaze dugme za detekciju drajvera za grafičku karticu (Graphic Drivers) i za matičnu ploču (Motherboard drivers). Ovi drajveri obično sadrže sve što Vam je potrebno za Vašu matičnu ploču ali za svaki slučaj proverite i sajt proizvođača matične ploče zbog ostalih drajvera.

Ukoliko Vam PCWizard pokaže da imate VIA čipset, posetite www.viaarena.com i skinite 4-in-1 drajvere sa njihove download stranice.

Ovaj proces je bitan, jer nam na stranici proizvođača on daje drajvere koji su obično bili aktuelni kada je ploča proizvedena. Ali ti drajveri su zastareli i nemaju podršku ili popravke za novije sisteme. Zbog ovoga nam je izuzetno važno da posetimo sajt proizvođača kako bi imali ideju koje drajvere treba da skinemo sa sajtova pojedinih partnera proizvođača matične ploče (u primeru su to Intel i Realtek).

Ukoliko na sajtu partnera niste mogli da nađete odgovarajući drajver, skinite onaj koji je ponuđen na stranici proizvođača matične ploče. Ukoliko ste greškom skinuli i instalirali neki drajver pa neka komponenta neće da radi, deinstalirajte drajver (normalnim putem add/remove iz Control Panel ili koristeći program RevoUninstaller koji možete naći na google) i pokušajte da nađete odgovarajući drajver na stranici partnera a ukoliko nikako to ne možete da uradite, skinite drajver ponuđen na sajtu proizvođača matične ploče.

Kada smo posetili sve stranice koje su nam bile potrebne i kada smo skinuli sve drajvere koji su nam bili potrebni za matičnu ploču a koji su naznačeni na stranici proizvođača matične ploče u download delu, potrebno je da nađemo drajvere za ostale komponente.

Najčešće, sledeći drajver koji nam je interesantan je drajver za grafičku karticu. Ovde nema mnogo posla jer se danas najčešće sreću samo dva proizvođaća i to nVidia i ATI. Informacija Video Card u programu PCWizard Vam govori o modelu Vaše grafičke kartice.

Ukoliko imate nVidia grafičke kartice (obično je to neka u GeForce familiji) posetite: nVidia driver sajt za matičnu ploču i grafičku karticu.
Ukoliko imate ATI grafičku karticu posetite: ATI i AMD drajveri nalze se pod Support delom stranice oko sredine.

Ukoliko u računaru imate dodatnih komponenti kao što su interni ili eksterni modem za dial-up konekciju na internet preko telefona, WiFi kartice, FireWire kartice, TV kartice, dodatne audio kartice ili bilo koje druge komponente možete ih pregledati u Device Manageru windowsa ili u programu PCWizard i na isti način kao i za ostale komponente, naći drajvere na internetu. Ukoliko niste u mogućnosti da locirate drajvere, najbolje je da instalirate one koje ste dobili na instalacionom disku a ukoliko ste ga izgubili, pokušajte da nađete više informacija na internetu ili posetite forum sajta i ostavite što je više moguće informacija o uređaju.

Sada nam preostaje da nađemo drajvere za ostale komponente i za to je najbolje da pogledate program PCWizard ili jednostavno pročitate proizvođača i model direktno sa uređaja.

Ukoliko imate štampač pogledajte proizvođača i model na njemu i nađite drajvere na sajtu proizvođača.

Pogledajte model miša i skinite drajvere za taj model a ako imate standardni miš koji nema neki reprezentativni model možete skinuti Logitech drajvere za MX510 za Windows XP koji rade na popriličnom broju miševa na Windows XP operativnom sistemu (svim logitech generic ili bundle miševima, swix i drugim jednostavninjim miševima).

Model monitora možete pročitati direktno sa njega i naći drajvere na sajtu proizvođača.

Takođe, model USB ADSL modema ili eksternog dial-up modema možete pročitati sa uređaja ili pogledati PCWizard da li ima neke dodatne informacije. Što se drajvera za USB ADSL modem tiče, najbolje je instalirati originalan cd koji ste dobili od providera a tek zatim pronaći drajvere sa interneta a ovo iz očiglednog razloga što nećete moći pristupiti internetu bez tog CDa a druga jer CD možda instalira neke parametre u LAN konekciju na računaru i bez njih neće da radi (što je vrlo retko ali zna da se dešava).

Praktično, princip je isti za većinu uređaja novijeg datuma. Ukoliko, na žalost, imate uređaj proizvođača koji je propao ili koji voše ne podržava određeni uređaj, pokušajte da pronađete informacije na Google pretraživaču. Takođe potrudite se da temeljno pregledate sajt proizvođača jer je moguće da se drajveri nalaze u nekoj sekciji time unsuported hardware, obsolete product, discontinued produst ili slično.

Linkovi nekih drajvera koje je malo teže prepoznati:
nVidia driver sajt za matičnu ploču i grafičku karticu
VIA drajveri
ATI i AMD drajveri nalze se pod Support delom stranice oko sredine
Intel chipset za Windows XP Pro OS
Realtek audio drajveri
Realtek drajveri za mrežne LAN kartice
Logitech drajvere za MX510 za Windows XP

Za malo veću listu proizvođača i linkove pogledajte dokument:
Drivers (lista proizvođača i linkovi)


Nazad na infinite.on.neobee.net

Nazad na Windows XP Installation, Backup i Zaštita