Anti-virus instalacija (Avira AntiVir) i podešavanje
(Stranica poslednji put updateovana 25.01.2009)

O konceptu zaštite računara ste čitali i slušali mnogo a takođe i mnoge stvari na ovom sajtu su povezane sa tim. Kako tehnologije napreduju takođe napreduju i načini da se ta tehnologija zaobiđe, prevari ili kompletno prepiše kako bi se mogli instalirati neki neželjeni sadržaji. Ovi sadržaji se ogledaju u virusima raznih oblika, spyware, adware malware i sličnim drugim sadržajima koji se instaliraju na računar i prave haos. Neki od njih su poprilično nevidljivi, neki su praktično dobroćudni i ne prave nekakve velike probleme. Neki su instalirani iz neki drugi softver i neophodni su za korišćenje tog softvera a neki se instaliraju potajno i prave velike probleme računaru tj. operativnom sistemu internet konekciji.

Takođe Vam moram napomenuti da iako su žrtve virusa pretežno kućni personalni računari ili računari u firmama, ovo nije uopšteno cilj virusa ili drugih sličnih neželjenih sadržaja. Virusima, trojancima i wormovima se pokušava ući u neke veće sisteme, dok su računari korisnika tzv kolateralna šteta. Ipak neki od tih sadržaja namerno ciljaju što veći broj računara kako bi ometali rad nekih internet provajdera tako što će ga gušiti. Što se samih pojedinaca tiče, hakeri obično nemaju neku preteranu želju da se konektuju na privatne računare (osim u nekim ekstremnim slučajevima kada ti računari stvarno imaju nekih informacija koje su im potrebne) i da vam kradu ili uništavaju informacije. Tako da i ako se neki virus pojavi na Vašem računaru nije kraj sveta i većina ih se može prilično lako ukloniti.

Zbog svega ovoga je izuzetno bitno da imate adekvatnu zaštitu koja će Vas štititi od svih potencijalno opasnih i neželjenih sadržaja sa interneta. Ovde takođe moram napomenuti da i pored anti-virus programa može da se desi da neki virus prođe na Vaš računar a ovo se dešava iz dva razloga: ili niste skinuli najnovije definicije za Vaš anti-virus sa interneta, ili je virus nov pa još ne postoji definicija koja ga detektuje. Ukoliko se ipak desilo da se zarazite, anti-virus program će u velikom broju slučajeva biti u mogućnosti da obriše zaražene fajlove i očisti računar od virusa a ukoliko se to ne desi, najbolje je da zapišete koji virus vam program prijavljuje i da nađete na internetu informacije o njemu i načine na koji se uklanja.

Kako uvek pokušavam da nađem programe koji su besplatni ali koji su kvalitetni, za anti-virus zaštitu sam odabrao program kompanije Avira pod nazivom Avira AntiVir Personal - FREE Antivirus koji možete naći na sledećim lokacijama.

Avira AntiVir Personal - FREE Antivirus, Download strana

Antivir je jedan on najboljih besplatnih antivirus programa na tržištu. Vrlo je kompaktan, i ne troši uzaludno resurse računara. Radi upravo ono za šta je namenjen i to radi izuzetno dobro.

Instalacija počinje prozorom sa dobrodošlicom i uslovima korišćenja programa, a potrebno je da ukoliko se slažete kliknete na Accept posle čega počinje pripremanje instalacije (Slika 1). Kada se ono završi, dobija se prozor sa dobrodošlicom, pa kliknite na Next. Sledi prozor sa kratkim opisom programa, pa kliknite na Next. Otvara se još jednom prozor sa uslovima korišćenja i ako prihvatate čekirajte opciju I accept.... kliknite na Next. Sledi još jedan prozor za potvrdu uslova, pa čekirajte opciju I accept... i kliknite na Next. Sada dolazimo do prozora na kome treba odrediti kakvu instalaciju želimo da izvršimo. (Slika 2)

Slika 2

Ukoliko odaberemo Complete, program će instalirati sve standardne opcije. Preporučujem da odaberete Custom instalaciju i da imate mogućnost kontrole nad parametrima. Klikom na Next otvara se prozor sa opcijom za lokaciju instalacije i preporučujem da je ostavite kako je program podesio (ukoliko ste ručno podešavali lokacije instaliranja programa ili želite da se program instalira na drugoj lokaciji, ovde to možete podesiti). Klikom na Next otvara se prozor sa opcijama koje program sadrži i koje možete instalirati (Slika 3).

Slika 3

Predlažem da uključite sve opcije ako već nisu uključene i da instalirate sve što program nudi. Klikom na Next otvaraju se neka dodatna podešavanja programa (Slika 4).

Slika 4

Na slici 4 se podešava način na koji će program da vrši detekciju virusa. Ukoliko odaberete prvu opciju program će detektovati vrlo malo virusa ali će takođe imati i vrlo malo lažnih uzbuna oko virusa. Ukoliko odaberete drugu opciju program će imati neki balans tj. prijavljivaće više virusa ali se može očekivati i više lažnih uzbuna. Moja preporuka je da selektujete drugu opciju ako već nije. Treća opcija vrši mnogo detaljniji pregled fajlova tako da će prijavljivati veliki broj virusa ali će mnogi od tih alarma biti lažne uzbune. Termin Lažna Uzbuna ili False Positive označava greški antivirus programa koji je detektovao virus u fajlu koji je čist. Kada ste odabrali jednu od opcija i kliknuli na Next, otvara se prozor sa generaciju besplatnog serijskog broja pa preporučujem da opciju ostavite čekiranu i da kliknete na Next. Otvara se novi prozor sa nekim dodatnim opcijama i ukoliko želite selektujte ih ako već nisu i kliknite na Next. Otvara se novi prozor sa upitom za registraciju, i pošto je ovaj program besplatan a ovi upiti pomažu firmama radi daljeg razvoja, predlažem da ga popunite pravim podacima ili izostavite neke za koje vam nije ugodno da dajete. Ovde nije neophodno da primate e-mail poruke od Avire pa možete isključiti drugu opciju. Ovim počinje proces instalacije programa (Slika 5) a na kraju dobijate poruku da je instalacija završena i opciju da pogledate jedan tekst file. Isključite ovu opciju i kliknite na Finish. Otvoriće Vam se novi prozorčić sa upitom da li želite da se izvrši update programa što preporučujem, pa zato kliknite na Yes (Slika 6). Otvara Vam se program za updateovaje programa i njegovih definicija (Slika 7).

Slika 7

Kada update počne, program će otvoriti jedan veliki prozor sa reklamom, koji možete ugasiti klikom na OK dugme. Ovo je i jedina cena besplatnog korišćenja Avira AntiVir paketa. Nije skupo zar ne ? Posle završenog updatea program će prikazati neke informacije o updateu a prozor će se sam zatvoriti ukoliko ništa ne dirate (Slika 8)

Slika 8

Kada se sve završi u SystemTry-u (kod sata) će vam se pojaviti nova ikonica (beli kišobran na crvenom polju) a kada kliknete na nju duplim klikom otvara se i glavni prozor programa (Slika 9).

Slika 9

Opcija Overview predstavlja pregled aktivnosi AntiVir programa. Opcija Local protection a pod njom opcija Scanner nudi mogućnost ručnog skeniranja diskova ili fajlova na računaru a opcija Guard predstavlja informacije o skeniranim fajlovima kao i o poslednjem detektovanom virusu (Slika 10).

Slika 10

Opcija Administration i pod njom opcija Quarantine prikazuje fajlove koji su smešteni u karantin prilikom detekcije virusa. Opcija Scheduler omogućava postavljanje nekih zadataka programu i njihovu kontrolu (Slika 11).

Opcija Extras u padajućem meniju daje neke od dodatnih opcija i to skeniranje boot sektora diska, pretragu virusa po nazivu i Konfiguraciju samog programa (Slika 12).

Na Slici 13 vidimo opcije programa koje možemo da podešavamo.

Slika 13

Ovde možete podešavati razne opcije programa, ali smatram da su one dobre i po standardnim podešavanjima. Ukoliko ste pak napravili neku grešku kod odabira neke opcije pri uzbuni o virusu ili želite da neke fajlove dodate kao uvek štetne ili ih izuzmete iz dalje pretrage kao 100% sigurne (iako im AntiVir nalazi virus) ovde to možete da uradite. Naravno obratite pažnju na deo podešavanja Scanner i Guard. Pod Scanner se podešavaju opcije vezane za ručno pokretanje provere a po Guard za automatsku proveru koju program konstantno vrši. Shodno tome, ukoliko želite da neki fajl izuzmete iz dalje detekcije to morate uraditi i pod Scanner i pod Guard u delu Exception. Poslednja opcija se ne vidi najbolje a to je opcija za podešavanje servera i proxy-ja.

Dodatak (25.01.2009): Kada Avira AntiVir pronađe fajl koji ima virus, ona se oglasi koristeći sistemski zvuk koji dolazi računara tj. iz kućišta. Ovaj zvuk nekim korisnicima može da smeta jer je prilično glasan. Da bi ga isključili ili postavili neki drugi zvučni efekat koji se neće javljati koristeći sistemski način oglašavanja potrebno je uraditi sledeće. Startujte glavni program Avira programa duplim levim klikom misa na ikonicu kod sata, zatim se ode na Extras padajući meni i odabere Configuration. Potrebno je otkačiti Expert Mode i otići na Scaner > Scan > Further actions. Tu se nalazi opcija za podešavanje zvuka pri detektovanju virusa i moguće je isključiti opciju ili dodeliti neki drugi zvuk.

Ovim bi završio priču o podešavanjima ovog antivirus programa. Za sva pitanja i informacije kao i moguće probleme, molim Vas da posetite forum i tamo ostavite poruku.


Nazad na infinite.on.neobee.net

Nazad na Windows XP Installation, Backup i Zaštita