Startup Programi
(target OS: Windows 95/98/NT/2000/ME/XP)

Ovde će doći do prepravke termina u narednom vremenu tako da postojeće predloge o upotrebi programa ne uzimate u obzir već koristite neke od navedenih u tekstu: Instalacija Windows XP OS-a sa svim dodatnim uputstvima

Svi programi koji se startuju opterećuju sistemske resurse i memoriju, i tako usporavaju rad računara. Gašenjem nepotrebnih programa dobija se na brzini u radu, a pogotovo pri igranju, surfovanju i startovanju sistema.

Programi koji se startuju prilikom podizanja sistema. Da bi ste utvrdili šta je sve kod vas startovano pritisnite ALT+CTRL+Delete istovremeno. Takođe, neki se programi startuju i kada odrade posao ugase se a njih možete videti u programu Startup Control Panel (vidi sekciju Korisni Programi).

Napomena: Ukoliko se neki od programa ne mogu isključiti na naveden način, pokušati na neki drugi način koji je naveden u donjoj tabeli.

Ukoliko imate pitanja o nekom Tasku koji nije pomenut na ovim stranicama,
posetite Forum i ukratko opišite task (tacno ime sa ekstenzijom /npr. taskmgr.exe/, veličina i sl.) kako bi ga mogao uneti u listu i objasniti.

Objašnjenja učestalih termina na ovim stranicama
(Potrebni programi, načini da se nešto uradi, kratka uputstva i sl.)

Kada se pominje termin Uraditi sledeće (načini isključivanja neželjenih programa)
Services ili sl. Otići u Control Panel. U WinNT4 naći Services, a u Win2000/XP naći  i duplo kliknuti LMB na Administrative Tools i zatim na Services. Jednom u Services prozoru, kliknite RMB na Servis (naći ime slično imenu aplikacije ili programa) koji želite da isključite i odaberite opciju Properties. Pod Startup Type namestiti na preporučenu opciju (Manual, Automatic ili Disabled) i kliknuti na OK. Ako je preporučeno da se Servis isključi odabrati opciju Disabled.

Startup Control Panel

FREE
PREPORUKA

Startup Control Panel je besplatan program koji vrši pregled svih delova računara u kojima se mogu upisati programi radi starta pri startu računara. Kada se instalira (Control Panel aplet verzija) pristupa mu se iz Control Panel prozora. Prvo morate da instalirate program.

Uđite u Control Panel (Start>Settings>Control Panel) i pronađite program Startup. Kada ga otvorite pogledajte sve tabove i pronađite program koji želite da ugasite. Klikom na čeker (štriklu) pored imena programa, program se gasi i ne startuje se pri sledećem startu računara (ali ostaje startovan dok se računar ne ugasi ili restartuje). Desnim klikom miša na ime programa dobijate dodatne opcije od kojih je jedna Delete opcija. Ova opcija ne briše program fizički, već ga prebacuje u tab Deleted. Ovo je korisno ako ne želite da vam program smeta. Tek brisanjem iz Deleted taba, brišete programi iz startupa kompletno.

Ako program isključite, on se više neće startovati.
Ako program izbrišete, on prelazi u Deleted tab.
Ako iz Deleted taba izbrišete program, on postaj fizički izbrisan iz startupa i ne može se vratiti u startup pomoću Startup Control Panel programa. (Budite pažljivi).

NAPOMENA: Brisanjem ili gašenjem programa pomoću Startup Control Panel programa (ili apleta), ne brišete instaliran program i ne isključujete ga iz systema. Vi samo gasite njegov start pri startu računara ili mu njegov start brišete. Program se može posle ovoga normalno startovati iz Start menija i iz Windowsa.

SpyBot

 

 

 

Ad-Aware

To je program SpyBot - Search & Destroy koji možete naći u sekciji Korisni Programi na ovom sajtu. Kada ga startujete, prvo ga updateujete tako što odete na online tab unutar programa i kliknete na opciju update. Kliknite na dugme Search for updates i obeležite sve što je našao. Kliknite na dugme Download updates. Kada program završi posao postoji mogućnost da će se ugasiti. Startujte ga ponovo i idite na SpyBot-S&D tab a zatim na Search & Destroy opciju. U donjem delu prozora nalazi se opcija Check for problems. Kliknite na nju i čekajte da program proveri vaš sistem. Pažljivo čitajte šta koja stavka kaže i obeležite SAMO one koje želite da izbrišete (ukinete i sl.). Ostale isključite (deselektujte). Kliknite na Fix selected problems dugme da bi obrisali problematične OBELEŽENE stavke.

Ad-Aware je komercijalan program (ima i FREE) slične sadržine kao i SpyBot. Postoji FREE verzija koja je fantastična i odlično radi. Free Ad-Aware program nema nikakvih restrikcija ili manje definicija spyware i adware programa od Ad-Aware verzija koje se plaćaju. Kao i SpyBot, uvek treba proveravati da li ima update za Ad-Aware. Vrlo je intuitivan i vrlo lak za korišćenje.

Kombinacija SpyBot i Ad-aware se pokazala kao najsmrtonosnijom i najubitačnijom za 99% današnjih spyware i adware programa koji se mogu pokupiti sa neta i na druge razne načine.

Startup Control Panel (Free)
Startup Manager (Free)

 

System Mechanic (SystemMechanic)
(Shareware software)

Startup Control Panel i Startup Manager su programi koji, kao i Startup Control panel imaju mogućnost gašenja programa i sprečavanja njihovog startovanja pri startovanju računara odnosno podizanju sistema. Mogu se koristiti kao alternativa Startup Control Panel programu.

Startujte System Mechanic program koji možete naći u sekciji Korisni Programi. Kliknite na dugme SYSTEM, pa na opciju WINDOWS STARTUP MANAGER. Obeležite program koji želite da isključite i kliknite na dugme DISABLE u gornjem levom uglu prozora. Ako hoćete da uključite neki program koji ste isključili, obeležite taj program i kliknite na ENABLE opciju u gornjem levom uglu prozora.

Preimenovati fajl u Otići u Search tako što se klikne na Start(u toolbaru)>Search>Files or Folders... u polje za pretragu upisati ime programa koji se traži (npr. fast.exe) u protisnuti ENTER na vašoj tastaturi. Kada se nađe fajl, RMB na njega i onda odabrati opciju Rename. Preimenovati ga tako što mu se ime ne menja a ekstenzija (obično .exe) promeni ili u .ex_ ili mu se doda .old na postojeću exstenziju(npr. Fast.ex_ ili Fast.exe.old). Oba metoda su jednako efikasna, a koji će te metod odabrati zavisi isključivo od vas samih.
AVP (upotrebite AVP ili sl) Potrebno je da odete na sajt http://www.kaspersky.com/ ili na http://www.viruslist.com/eng/index.html. Na jednom od ova dva sajta vršite pretragu programa za koji sumnjate da je virus. Dalje postupajte po instrukcijama objašnjenim na tim stranicama. Takođe pogledajte u sekciju Korisni Programi i obratite pažnju na Kaspersky Anti-Virus program.
Ugasiti iz Task Manager-a Pritisnuti u isto vreme tastere ALT+CTRL+DELETE. Obeležiti fajl koji hoćete da ugasite (kliknite LMB na njega) a zatim kliknite na End Process (End Task ili sl.) u donjem delu Task Manager prozora.
LMB ili RMB Levo dugme miša ili Desno dugme miša

Nazad na infinite.on.neobee.net