Informacije o računaru i operativnom sistemu


EVEREST Home Edition

http://www.lavalys.com/
FREE


Sigurno ste u jednom momentu želeli da znate više informacija o vašem računaru i komponentama koje se u njemu nalaze. Ovaj program vam omogućava da saznate razne informacije i da vam da detaljan opis svih vaših komponenti. Ne pruža neke revoluconarne novosti u pogledu informacija ali je sasvim dovoljan za svaku potrebu. Podseća na program Aida32, ustvari je identičan izgledom i upravljanjem (ili je možda Aida32 identična njemu ???).

Datum unosa:
27.04.2004

MBProbe

http://mbprobe.livewiredev.com/
FREE


Ovaj besplatni programčić služi za praćenje temperature i brzine ventilatora. Glavna prednost mu je što se vrlo brzo startuje, vrlo je mali i daje sasvim dovoljno informacija. Da bi pratili temperaturu na XP i NT OS-u morate skinuti fajl MBProbeNT.zip koji sadrži instalaciju GIVEIO.SYS fajla. Mali problem može nastati na nekim računarima jer nije moguće instalirati GIVEIO.SYS koji služi za praćenje temperatura na NT i XP OS-u. U tom slučaju preporučujem da skinete i instalirate program SpeedFan posle čega će MBProbe raditi besprekorno. Ukoliko želite možete deinstalirati SpeedFan a kada vas deinstalacija upita da li da obriše GIVEIO.SYS odgovorite sa NO.

Datum unosa:
27.04.2004

ScienceMark 2

http://www.sciencemark.de
FREE


Ovo je program koji obavlja razne testove na vašem računaru. Rezultate daje u text fajlu koji se lako može uporediti sa testovima drugih računara. Vrlo je koristan pri testiranju računara i komponenti pogotovo ako želite da vidite da li ste nekim podešavanjima dobili na brzini.

Datum unosa:
27.04.2004

PC WIZARD 2004

http://www.cpuid.com/pcw
http://www.cpuid.com/
FREE


Ovaj program daje dragocene informacije o vašem računaru, komponentama, temperaturi i sl. Takođe daje informacije o konfiguraciji o OS-u i o njegovim pojedinim komponentama kao i o instaliranim programima. Program pruža mogućnost pregleda Sistemskih fajlova (Win.in, Boot.ini i sl) i informacije iz CMOS-a tj. BIOS-a koje su pomalo nerazumljive jer ne prikazuju konkretne komande već samo parametre. Tu je i pregled sistemskoh resursa a takođe i testiranje računara tj. benchmark kao i mogućnost upoređivanja sa drugim sličnim uređajima. 

Datum unosa:
27.04.2004

SpeedFan

http://www.almico.com/speedfan.php
http://www.almico.com/
FREE


Ovaj program služi da bi dao informacije o temperaturi koju prate senzori na vašoj matičnoj ploči. Takođe prikazuje i brzinu obrtanja pojedinih ventilatora. Interesantnan je i podatak o temperaturi Hard Diska. Mali nedostatak mi je taj što se malo duže startuje.

Datum unosa:
27.04.2004

WinTask Professional

http://www.liutilities.com/
Shareware


Program daje informacije o svim procesima koji su startovani na računaru. Ima veliku bazu raznih programa i daje bliža objašnjenja o pojedinim programima. Takođe sadrži bazu dll biblioteka i pruža informacije o njima. Ovo je vrlo korisno pri optimizaciji i podešavanju sistema a takođe i pri utvrđivanju šta je sve startovano na računaru. Na taj način možete lako uočiti uljeza i ukloniti ga. Ipak, zbog ogromnog broja raznih programa koji postoje WinTask nije u ogućnosti da obuhvati sve programe ili dll biblioteke pa se dešava da neki program ili bibloiteku ne prepozna. Ukoliko ga ne prepozna možete biti prilično sigurni da ne pripada Windows OS-u. Pored svega ovoga program je shareware što mu u mnogome umanjuje korisnost jer se slično informacije mogu naći lako na internetu a i na ovom sajtu (vidite Startup Programi).

Datum unosa:
27.04.2004

Aida32

http://www.aida32.hu/
http://www.aida32.hu/aida-download.php?bit=32
FREE


Aida32 je sve u jednom što se tiče informacija o sistemu, komponentama (uređajima), drajverima i ostalim stvarima. Pored svega toga, za razliku od mnogo poznatijeg programa Sandra, ovaj program je besplatan. Ono što krasi ovaj program je takođe i veličina tj. vrlo je mali (u odnosu na slične programe koji daju sličnu količinu informacija). Još jedna dobra stvar ovog programa je što ima pored informacija linkove koji vode do sajta proizvođača određene komponente i do drajvera za tu komponentu. Korisnički interfejs je jako jednostavan i lak za korišćenje a informacije koje daje su pregledne. Kao i Sandra daje informacije o potencijalnim problemima i drugim eventualnim nepravilnostima na računaru.

Datum unosa:
02.02.2004

Belarc Advisor

http://www.belarc.com/
http://www.belarc.com/free_download.html
FREE


Računarska industrija se razvila do te mere da ima mnogo proizvođača raznih komponenti. Pri kupovini računara sve komponente su poznate. Međutim, vremenom se mogu zaturiti podatci o komponentama pa je veliki problem pronaći šta imate u računaru tj. koje su komponente u računaru. Zbog ovoga može doći do problema pri traženju drajvera, novih firmware-a i sl. Belarc Advisor vam daje najosnovnije informacije o komponentama vašeg računara. Iako nije temeljan daje dovoljno informacija koje mogu poslužiti da bi se našli odgovarajući drajveri i ostale stvari za vaš računar.

Datum unosa:
02.02.2004

Filemon

www.sysinternals.com

FREE


Windows sistem i sve aplikacije, drajveri, programi, codeci i sl. pristupaju fajlovima na vašem računaru. Normalno, vrlo teško je za prosečne korisnike, a i za one naprednije, da znaju koji program pristupa kojim fajlovima, koje fajlove, pravi, koje modifikuje a koje briše. Ovo pogotovo ukoliko nemaju nikakvo, ili prosečno iskustvo sa programiranjem. Ovaj program omogućava pregled svih pristupa fajlovima od strane svih programa koji su instalirani i startovani na vašem računaru. Ima mogućnost snimanja pregleda u text fajl, pauziranja skrolovanja pregleda, filtriranja pregleda itd...

Datum unosa:
25.08.2003

DebugView

www.sysinternals.com

FREE


Ovaj program vam omogućava pregled debug izlaza na vašem računaru ili bilo koji drugi računar sa kojim možete komunicirati preko TCP/IP protokola na mreži. Može da prikazuje i kernel i Win32 debug izlaz koji generišu standardni API pozivi. Ovo je vrlo korisno jer tada ne morate da modifikujete vaše aplikacije i drajvere na nestandardne (ne Windows) debug funkcije da bi ih videli u debug izlazu. Iako nekorisna onima koji se ne bave programiranjem i sl poslovima, vrlo je korisna za one koji se takvim poslovima bave.

Datum unosa:
25.08.2003

Regmon

www.sysinternals.com

FREE


Ovaj program omogućava praćenje svih dešavanja u vezi sa registry bazom. Prati pretrage, pristupe, brisanja i zapise raznih programa u registry bazu. Ima mogućnost snimanja pristupa u text fajl, filtriranja listinga tako da prikazuje pristupe samo pojedinih programa ili pojedine vrste pristupa, stopiranje listinga, zamrzavanje tj. isključivanje automatskog skrolovanja listinga itd. Sada je više nego lako, pratiti pristupe nekog programa u registry bazu. Ovo može da služi pri definisanju i traženju rešenja pojedinih problema koji se mogu pojaviti na Windows sistemima.

Datum unosa:
25.08.2003

Process Explorer

www.sysinternals.com

FREE


Ukoliko ste želeli da vidite šta vam je sve startovano na računaru i šta je sve vezano za neki program, ovaj programčić će vam u mnogome pomoći. Windows daje ponešto oskudne podatke o procesima što nekim korisnicima Windows sistema nije dovoljno, a što će upotpuniti korišćenjem ovog programa. Program daje mogućnost snimanja procesa u text fajl, gašenja procesa pretragu procesa itd...

Datum unosa:
25.08.2003

Nazad na infinite.on.neobee.net