Codec (Kodeci)
(target OS: Windows 95/98/NT/2000/ME/XP)
(stranica poslednji put updateovana 19.01.2009)

Kodek (Codec) je drajver koji omogućava smanjenje glomaznih video fajlova. Služe, kako za enkodovanje (pakovanje, smanjenje), tako i za njihovo dekodovanje (otpakivanje). Vaš plejer koristi te kodeke da bi u realnom vremenu otpakovao video fajl i poslao ga na ekran vašeg monitora (ili drugog uređaja, npr. TV, Video Bim, i sl.). Potrebni su relativno brzi računari da bi se mogli reprodukovati video fajlovi koji su enkodovani kodecima novije generacije (DivX, XviD, i dr.). Ovde se nalaze linkovi za neke od najpopularnijih kodeka koji se danas sreću. Kako video fajl u sebi obično sadrži i audio zapis, potrebni su vam i audio kodeci da bi čuli zvuk vašeg video fajla.

Opisane kodeke je potrebno instalirati na računar redom koji su opisani. Ukoliko je naglašeno da kodek nije potreban, nemojte ga instalirati.

  Video kodeci Audio kodeci  

Sajt za pretragu kodeka:
http://www.moviecodec.com/


Video kodeci

XviD.org Home of the XviD codec

Xvid kodek je polako i sramežljivo počeo da oponaša mnogo poznatiji i napredniji DivX kodek ali ga je sada prevazišao kako po kvalitetu, tako i po jednostavnosti, cenu (besplatan) i rasprostranjenosti. XviD je sada široko rasprostranjen kodek i teško je zamisliti računar na kome on ili neki sličan kodek nisu instalirani.

Instalacija kodeka je laka i automatska, a pri instalaciji potrebno je da na prozoru za upit oko Decoding Options opcija otkačite opcju decode all supported FourCC's ukoliko već nije otkačena. Za standardan rad kodeka nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje.

Kodek je univerzalan, svestran i odlično radi i toplo ga preporučujem.

http://www.xvid.org/ - Oficijalni sajt sadrži source i instalacionu verziju XviD kodeka.
http://www.xvid.org/Downloads.15.0.html - lokacija instalacionih fajlova
http://koepi.roeder.goe.net/
- Sajt na kome možete naći instalacionu verziju kodeka.
http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?s=&forumid=52
- Forum


FFDShow

Ništa se značajno nije menjalo kod ovo kodeka i on se i dalje konstantno razvija. Čista navika ili očekivanja ga razlikuju od XviD kodeka. Jedina bitnija razlika je da ima u sebi jedan kodek koji nije implementiran u XviD pa ga zato ovde ističem i preporučujem instalaciju samo tog kodeka.

Kada se pokrene instalacija, standardno prođite kroz prozore dok ne stignete do prozora Aditional Tasks na kome se podešava koji će formati fajlova koristiti ove kodeke. Preporučujem da isključite sve opcije koje su ovde ponuđene i pod Video Formats pronađete Generic MPG-4 kodek i samo njega selektujete. Zatim pomerite slajder prozora na dole i nađite Audio Formats i pod njim selektujte ACC kodek opciju. Završite instalaciju i sve je spremno za reprodukovanje audio i video sadržaja.

Raniji opis: Ovo je jedan od najuniverzalnijih kodeka koji se može naći. Stalno se poboljšava novim verzijama dekodera za video zapis tako da je pomoću njega uvek moguće reprodukovati film koji je pakovan i sa najnovijim kodekom. Kodek je sve u jednom za gledanje filmova. Može da reprodukuje: XViD, DivX 3, DivX 4, DivX 5 i kasnije, MS MPEG4v3, MS MPEG4v2, MS MPEG4v1, Windows Media Video 1. Sadrži Video for Windows interface (VFW interface). Ima vrlo veliki broj opcija za konfigurisanje svakog aspekta puštanja filma i vrlo je funkcionalan. Ukoliko ne želite da se mučite oko instalacije nekoliko kodeka za puštanje raznih formata video zapisa i volite da sve imate na jednom mestu, ovo je pravi kodek za vas.

http://ffdshow-tryout.sourceforge.net/
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=120465


Indeo Codecs Legacy Package 5.11

O ovom kodeku nema šta mnogo da se priča. On je potreban nekim aplikacijma i starijim igricama. Kodek je bio razvijan od strane Intel-a ali je prodat Ligos firmi koja ga razvija još i danas. Najinteresantnije je da ga firma Ligos prodaje iako sada postoje mnogo bolji i kvalitetniji kodeci koja ga totalno zamenjuju.

Ipak, kako je neophodan da bi neke stvari radile, potrebno je instalirati ga.

http://www.moviecodec.com/
http://www.moviecodec.com/downloads/31d.html


Real Player Light Codec Pack

Napominjem da ukoliko Vam je potreban, instalirate kompletnu verziju ovog programa koji sadrži ali ukoliko vam ovaj program nije IZUZETNO potreban, predlažem da ga ne instalirate. Ovo zato što je program užasan u pogledu integracije u Windows. Ima tendenciju da se svuda ubaci a njegova deinstalacija je skoro nemoguća. Pored toga urniše podešavanja ostalih programa. Prava noćna mora. Kao alternativa postoji ovaj kodek koji sam opisao dole.

Raniji opis: Real Player je program koji je poznat po tome što je odličan za reprodukovanje audio i video fajlova direktno sa neta. Zbog toga je njegova primena postala široka i sada se uvek nađe neki fajl koji je koristan a za koji je potreban Real Player. Ono što nije poznato oko ovog playera a što ljudi nažalost saznaju tek posle instalacije ovog programa je da on skoro uvek poremeti povezanost fajlova i programa koji ih otvaraju i sve njemu poznate formate (ili bar one glavne) preuzme za sebe. Posle predstoji vrlo težak put konfigurisanja svih programa ponovo. Ukoliko se pri ovom ne isključi Real Player auto starter, ovaj će ponovo preuzeti sve programe, itd. Ukoliko instalirate Real Player Codec Pack, instaliraće se samo kodeci koji mogu da se koriste za reprodukciju svih Real Media fajlova preko vašeg omiljenog video playera kao što je Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Kodeci se uvek zasnivaju na najnovijim verzijama Real Player (Real one i sl.) programa tako da može da pušta i fajlove pakovane najnovijim verzijama.

http://www.codecguide.com/about_real.htm
http://www.codecguide.com/download_real.htm


Quick Time Light Codec Pack

Napominjem da ukoliko Vam je potreban, instalirate kompletnu verziju ovog programa koji sadrži ali ukoliko vam ovaj program nije IZUZETNO potreban, predlažem da ga ne instalirate. Ovo zato što je program užasan u pogledu integracije u Windows. Ima tendenciju da se svuda ubaci a njegova deinstalacija je skoro nemoguća. Pored toga urniše podešavanja ostalih programa. Prava noćna mora. Kao alternativa postoji ovaj kodek koji sam opisao dole.

Raniji opis: Quick Time je program kuće Apple. Služi za gledanje video zapisa u mov formatu koji je njegov izvorni format. Ipak ovaj player može da izazove gomilu problema pa je preporučljivo da ga, ukoliko vam nije neophodan, ne instalirate. Ipak, poneke igre mogu da traže ovaj player (a pogotovo one starije) pa je neophodno da ga imate instaliranog. Ukoliko vam se ne mili da instalirate Quick Time Player i sve propratne programčiće koje on sa sobom donosi a koji vam ne trebaju nizašta, pokušajte da instalirate ovaj dodatak tj. Quick Time Codec Pack. Pomoću njega možete bez problema da gledate Quick Time fajlove (video ili audio) iz vašeg omiljenog playera kao što su Windows Media Player, BSPlayer, MV2 Player, ViPlay i sl. Pri tom vi ne instalirate quick time player već samo kodeke koji su prerađeni da mogu da rade preko avi splitter-a tj da mogu da se koriste kao npr. DivX kodeci. Program se stalno dopunjava novim verzijama quick time dekodera pa na taj način može da reprodukuje i najnovije verzije QT video formata. Vrlo korisna stvarčica.

http://www.codecguide.com/about_qt.htm
http://www.codecguide.com/download_real.htm


OpenDivX - ovaj kodek ne treba instalirati

Otvoreni source kod za DivX. Može da se koristi kod pakovanja Mpeg-4 video formata. Totalno je besplatan.

http://www.projectmayo.com/
http://www.projectmayo.com/projects/index.php
http://www.projectmayo.com/projects/detail.php?projectId=2


DivXNetworks, Inc. - ovaj kodek ne treba instalirati

Kodek koji je praktično započeo eru pakovanja velikih video fajlova na manje uz vrlo mali gubitak na kvalitetu se vremenom pokvario i postao previše siguran u sebe. Paket sada sadrži razne dodatke uključujući instalaciju spyware tj. adware programa primoravajući korisnika na njegovu upotrebu. Pošto je ovo neprihvatljivo a na tržištu postoje daleko bolje i beplatne alternative, predlažem da ovaj paket ne instalirate.

Raniji opis: Najpopularniji kodek ikad napravljen. Vrlo je kvalitetan i brz. Pakuje fajlove uz određeni gubitak na kvalitetu slike. Iako gubitak postoji, moguće je da se 2 sata video zapisa smeste na 700 MB-ni CD uz vrlo dobar kvalitet. Dolazi nam u, nama interesantne, dve varijante i to FREE i Shareware. Free verzija u sebi sadrži reklamni materijal koji se instalira zajedno sa instalacijom ovog kodeka i potreban je za njegovo korišćenje, a i sam rad kodeka. Shareware varijanta se plaća i nema nikakvog reklamnog sadržaja. Ukoliko nemate potrebe za pakovanjem avi fajlova, predlažem da skinete i instalirate FULL verziju umesto shareware verzije. Full verzija radi bez ikakve reklame i omogućuje reprodukciju filmova. Ukoliko želite da sa ovom verzijom pakujete fajlove, morate kupiti registracioni broj, jer pakovanje u full verziji radi samo sa registracijom.

http://www.divx.com/
http://www.divx.com/software/
http://www.divx.com/software/browse.php?cid=16


Elecard MPEG2 Decoder Package - ovaj kodek ne treba instalirati

Ovo je izuzetno koristan kodek koji omogućava reprodukciju (gledanje) VCD i SVCD (koji je ustvari MPEG2 standard pakovanja) video zapisa iz bilo kog video plejera koji koristi standardne Windows kodeke kao npr. BSPlayer, RadLight, ViPlayer, Windows Media Player i dr. Ovo je izuzetno korisno jer mnogi DVD i VCD/SVCD plejeri nisu u mogućnosti da čitaju prevode (subtitles) ukoliko nisu priloženi uz sam film. Kod DivX plejera je moguće ubaciti prevod po želji, što je sa ovim kodekom moguće uraditi i za VCD/SVCD video fajlove (filmove) jer se puštaju iz DivX plejera (npr. BSPlayer). Takođe je moguće koristiti sve opcije koje vaš plejer može da pruži. Po instalaciji kodeka potrebno je aktivirati određene opcije (filtere), pa zato uradite sledeće: (1) Idite na Start>Programs i nađite Elecard MPEG2 Decoder Package (broj koji se nalazi iza samo označava verziju), (2) Startujte Components Manager., (3) Uključite sledeće: Elecard MPEG2 Video Decoder, Elecard MPEG 2 Demultiplexor i Elecard MPEG2 Demultiplexe... . (4) Kliknite na -Next pa na Finish. Ovim ste završili instalaciju i inicijalizaciju kodeka i filtera. Ovaj postupak je potrebno uraditi samo jednom i to posle instalacije kodeka. Kodek će ostati aktivan i startovaće se sa Windowsom kao i svaki drugi kodek. Kodek je besplatan.

http://www.elecard.com/
http://www.elecard.com/products/index.shtml
http://www.elecard.com/products/mpeg2decoder.shtml


Audio kodeci

Lame MP3 audio codec & exe

Instalacija ovog softvera je izuzetno laka a potrebno je skinuti dva fajla i to:
Lame bundle - Download (549kB)
Lame ACM codec - Download (344kB)

Potrebno je u C:\Program Files napraviti Direktorijum Lame i unutar njega ACM direktorijum. Sadržaj arhive lame3.98.2.zip (lame bundle arhiva) otpakovati u Lame direktorijum a sadržaj arhive lameACM-3.98.2.zip (lame ACM codec) u direktorijum ACM koji ste napravili unutar Lame direktorijuma. Kada ste ovo uradili, idite u ACM direktorijum i kliknite desnim dugmetom miša na fajl LameACM.inf i odaberite opciju Install. Ukoliko Windows izbaci neko upozorenje kliknite na Continue Anyway i instalacija je gotova.

Posle ovoga sve je spremno i instalirano.

Raniji opis: Jedan od najpopularnijih audio kodeka danas. Neophodno je imati ga ako se želi slušati zvuk sa video fajla. Kodek daje mogućnost otpakivanja video zapisa u svim video player programima, a i pakovanja audio zapisa u nekom video editing programu kao. npr VirtualDub. U paketu sa kodekom dolazi i exe fajl, tj. program koji služi za pakovanje audio fajlova koje skinete sa audio CD-a u MP3 format. Videti Exact Audio Copy u sekciji Korisni Programi. Da bi se instalirao kodek potrebno je uraditi sledeće:(1) Skinuti Lame arhivu se interneta, (2) U direktorijumu C:\Program Files\ napraviti direktorijum LameMP3 ili sl. i tu otpakovati sadržaj arhive, (3) Otvoriti direktorijum ACM koji se nalazi u direktorijumu u koji ste otpakovali sadržaj Lame arhive, (4) Pronaći fajl LameACM.inf, kliknuti desnim mišem na njega i odabrati opciju Install. Kada Windows završi instalaciju, bilo bi dobro da restartujete računar. Sada imate instaliranu podršku za audio zapis u video fajlovima.

http://lame.sourceforge.net/ - Oficijalni sajt
http://rarewares.org/index.php - sajt na kome se nalaze neki od kodeka koje je teže naći
http://www.rarewares.org/mp3-lame-bundle.php - lame exe file koji koriste određeni programi
http://www.rarewares.org/mp3-lame-dshow-acm.php - lame ACM koji se koristi kao dekoder i potrebno je da se instalira
http://mitiok.ma.cx/ , http://www.jthz.com/~lame/ -
najnovija verzija


AC3Filter & Codec

Velika popularnost i brz napredak i razvijanje ovog formata dovela je do brzog širenja i upotrebe u pakovanju zvuka i sada je jedan od najneophodnijih kodeka.

Instalacija kodeka je automatska i samo je potrebno da pretrčite kroz opcije instalacije a po završetku nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje.

Raniji opis: Ovaj kodek služi da bi se čuo zvuk na filmovima čiji je audio zapis pakovan u AC3 formatu. Neophodan je za normalno reprodukciju filmova. Ima mogućnost otpakivanja audio zapisa kao i mogućnost zapakivanja istog u nekom video editing programu kao npr. VirtualDub.

http://ac3filter.net/
http://ac3filter.net/project/1/releases


http://ac3filter.sourceforge.net/ - stara adresa koja je još uvek aktivna ali ima samo stare fajlove
http://xvalex.hotbox.ru/


DivX Audio 4.02

Zbog nekih starijih filmova i problema koji se mogu desiti, ovaj kodek je još uvek poželjno instalirati.

Instalacija je laka. Kada skinete arhivu sa interneta, napravite direktorijum u C:\Program Files pod nazivom divxaudio pa sadržaj arhive otpakujte u taj direktorijum. Zatim uđite u direktorijum i kliknite desnim dugmetom miša na fajl DivXAudioCompressor4.02.inf i odaberite opciju install. Ukoliko Windows izbaci neko upozorenje kliknite na Continue Anyway i instalacija je gotova.

Raniji opis: U nekim slučajevima, nekim filmovima fali audio komponenta. Iako imate sve kodeke instalirane, zvuk se ne čuje. Rešenje ovog problema je instalacija ovog kodeka. Problem je nastao zbog previda u kodiranju DivX audio kodeka, koji se prijavljuje kao WMA kompresija pri čemu Windows misli da je audio pakovan u WMA formatu i pušta ga preko WMA kodeka. Kako zvuk nije upakovan u WMA formatu, WMA dekoder ga pušta ali ga ne prepoznaje i ne daje nikakav izlaz tj. zvuk. Instalacijom ovog kodeka, postiže se pravilno prepoznavanje 160 i 161 vrste pakovanja audio signala, čime se postiže pravilno otpakivanje zvuka i njegovo reprodukovanje.

http://www.divxmovies.com/
http://download.divxmovies.com/divx_audio_402.zip


Radium MP3 Codec - ovaj kodek nije potrebno instalirati

Još jedan audio kodek. Kodek je prerađena verzija kodeka koji su napravili tvorci MP3 formata. Odlična alternativa Lame kodeku.

http://www.riphelp.com/downloads/radium_codec.html


Nazad na infinite.on.neobee.net